Fotboll

Stahre lämnar AIK - Wesström tar över

AIK fotboll:s tränare Mikael Stahre lämnar klubben och tar över grekiska klubben Panionios. AIK:s sportchef Björn Wesström tar över som huvudtränare.

Wesström blev informerade i torsdags om att klubbens huvudtränare och guldtränare från förra året, Mikael Stahre, ville lämna klubben för den grekiska klubben Panionios.

Det var inför förra årets säsong i allsvenskan som Mikael Stahre tog över som tränare för AIK efter Rickard Norling. Stahres första säsong blev en succe, AIK vann för första gången både allsvenskan och Svenska cupen samma år.

Men i år har det gått sämre. Efter åtta omgånger har AIK bara vunnit en match och laget ligger just nu på en trettonde plats i serien med sex poäng. Men trots den dåliga poängskörden hade styrelsen velat ha kvar Stahre som tränare för laget.

– Vi kämpade för det, men han ville något annat, han vill ta den här utmaningen att träna en internationell klubb, säger Mats Gustavsson, ordförande i AIK fotboll AB.

Mikael Stahre säger i en kommentar att han vill pröva sin förmåga i en internationell klubb och att det är få svenska tränare förunnat att få arbeta utanför Skandinavien.

Nu tar allstå Björn Wesström över, och det väntar bland annat kval till Champions League senare i år. Men Björn Wesström saknar den tränarlicens som krävs för att leda laget i spel i Europa.

– Det är lite omtvistat, men enligt dem som kan det här bättre än vad jag kan ska det finnas möjlighet att få en dispens utifrån att läget är speciellt, dispensen är sökt på Micke, han har sagt upp sig och då får klubben möjlighet att använda en tränare utan den typen av behörighet, säger Björn Wesström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista