dödshjälp

Socialstyrelsen ger besked

Senare idag väntas Socialstyrelsen förtydliga rättsläget i frågor om dödshjälp. Frågan fick åter stor uppmärksamhet sedan en kroniskt sjuk kvinna från Stockholm begärt att få avsluta sin livsuppehållande behandling.

I ett brev till Socialstyrelsen i mars begärde kvinnan att få sin respirator avstängd under nedsövning. Kvinnan lider av en medfödd neurologisk sjukdom som gör att hennes tillstånd hela tiden försämras och hon har varit bunden till en respirator sedan sex års ålder.

Men olika experter har varigt oeniga i frågan. Vissa bedömare anser att vården har rätt att tillmötesgå kvinnan. Alla beslutskapabla vuxna har rätt att säga nej till vård enligt hälso- och sjukvårdslagen och alla har rätt till god symtomlindrande vård i livets slutskede.

Andra bedömare anser att fallet tangerar vad som kan betraktas som aktiv dödshjälp, som är förbjuden i Sverige, och att ansvarig läkare skulle kunna riskera att åtalas eller mista sin legitimation.

Därför håller Socialstyrelsen en pressträff vid lunchtid för att ge sin syn på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista