Varning för Stockholmspatienter

Det varnas nu för patienter från Stockholmsområdet i flera landsting runt om i Sverige. Orsaken är sjukhussjukan. Stockholm hade förra året den största ökningen av den mest fruktade bakterien bakom sjukhussjukan, så kallad MRSA, som är motståndskraftig mot de flesta sorters antibiotika, skriver Dagens nyheter.
Chefläkaren på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Eva Haglind, säger enligt tidningen att de på Sahlgrenska nu behandlar stockholmspatienter på samma sätt som patienter som legat på sjukhus i Sydeuropa - bland annat med isolering. Även sjukhusen i Skåne har infört särskilda rutiner för patienter från Stockholm. Förra året upptäcktes i Sverige 429 fall av så kallad sjukhussjuka, det vill säga patienter smittade med stafylokocker som är resistenta mot antibiotika. Det är drygt hundra fler än året innan, och smittan ökar alltså snabbast i Stockholm. Landstingen har fått extra pengar för att bekämpa stafylokockerna, och det sker bland annat genom skärpta hygienrutiner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista