hemtjänsten

Fler företag slåss om de äldre

Den privata marknaden för hemtjänstföretag har formligen exploderat, sedan lagen om valfrihet infördes i Stockholms stad i fjol. Antalet hemtjänstföretag har ökat med 40 procent, från 65 till 91 företag.

Annika Dominius, avdelningschef för kommunens äldreomsorg i stadsdelen Hässelby-Vällingby, säger att ingen kunde ana att det skulle bli så populärt.

– Jag tror inte att man förstod vilken otrolig etablering det skulle bli av nya företag.

Vad ser du för fördelar med att det är så pass många företag?

– Jag ser inga fördelar, det finns ingen person som kan hantera att ge objektiv och bra information och det finns heller inte underlag, antal pensionärer för så många utförare, säger hon.

I Stockholms stad har de privata hemtjänstföretagen funnits i sex år, men sedan 2009 då den nya lagen infördes har marknaden exploderat.

Lagen som är frivillig för landets kommuner och innebär i större utsträckning att brukarens val sätts i fokus. Istället för att kommunen gör en upphandling, så får alla företag som klarar kommunens krav utföra hemtjänst.

I stadsdelen Hässelby-Vällingby är det idag, förutom kommunen, 68 privata företag som erbjuder hemtjänst. Men många har svårt att få tillräckligt många kunder, vilket kan skapa en otrygghet för pensionären, säger äldrechef Annika Dominius.

– Vi har ju både stora och små företag, men de små företagen har nästan bara timanställd personal och det innebär att anställningstryggheten för de som jobbar där är väldigt osäker. Pensionären kan ju inte heller känna sig trygg med att få kontinuitet i och med att det kan bytas ut personal.

Ett sätt för företagen att klara sig i konkurrensen är att nischa sig. För Ormängens vårdcentral i Hässelby är det möjligheten att kunna erbjuda en hel vårdkedja, som man hoppas ska locka kunder. Hossein Pourtaei, är verksamhetschef för vårdcentralen som inom kort också ska erbjuda hemtjänst.

– Vi önskar att vi inte ska betraktas som vilken utförare som helst utan vi är utförare med kompetens med en vårdcentral i bakgrunden. Jag menar, det finns ungefär 60 utförare här i Hässelby och min lilla oro är att budskapet inte kommer fram.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista