Ytterligare en begärd häktad för utpressning

Uppdaterad 16:40
Ytterligare en man häktades i dag vid Södertörns tingsrätt misstänkt för inblandning i en utpressningshärva som avslöjades förra veckan. Sedan tidigare sitter fyra män och en kvinna häktade för människorov och grov utpressning.

- Det grundar sig i att en person har tagit lån av fel personer kan man säga, och sen har de här personerna trissat upp lånebeloppet och krävt betalning och då har man använt sig av våld och hot för att få betalt, säger åklagare Markus Hankkio.

Även en person som är bekant med den man som tagit lånet har blivit krävd på pengar, enligt Markus Hankkio. Skulden ska efterhand ha trissats upp och som ett led i utpressningen har de två männen blivit förda från Stockholmsområdet till Uppsala, där de också utsatts för hot och våld. Det är därför som misstankarna gäller även människorov.

Brotten ska ha skett under mars och början av april, enligt Markus Hankkio. De fem som tidigare häktats greps vid en stor polisinsats i Uppsala förra veckan. Utredningen sköts av länskriminalens så kallade Nova-grupp, som framför allt arbetar med att utreda organiserad brottslighet.

I dag häktades alltså en sjätte misstänkt - och det finns misstankar om att fler är inblandade, säger Markus Hankkio.

- Hur många till det kan bli det kan jag inte uttala mig om nu, men en person ytterligare är anhållen i sin frånvaro för detta.

Maria Blomquist
maria.blomquist@telia.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista