Stockholm

Pensionärer kritiska till hemtjänst

Pensionärsorganisationen PRO i Stockholm är tveksam till om det stora antalet hemtjänstföretag verkligen gagnar pensionärerna. Det säger Barry Andersson(S), som är ordförande för PRO i Stockholm stad.

Som Radio Stockholm rapporterade på tisdagmorgonen har antalet privata hemtjänstföretag i Stockholm ökat kraftigt sedan Lagen om valfrihet, LOV, infördes förra året. PROs ordförande Barry Andersson(S) är kritisk.

- Ja, vi är lite oroade för det är inte den här typen av valfrihet som pensionärerna vill ha. Jag tror inte att det är viktigt för pensionärerna om det kommer ett aktiebolag eller hemtjänst, utan det är själva innehållet på arbetet. Jag tror inte det blir bättre, jag tror däremot att det kan bli mycket sämre när man har så här många som man har i branschen.

Sedan lagen infördes har antalet privata hemtjänstföretag ökat från 65 till 91 företag, en ökning med 40 procent. Lagen om valfrihet, är frivillig men intresset är stort och idag är det totalt 60 kommuner i landet som använder sig av den i sin verksamhet. I Stockholms län har 16 av totalt 26 kommuner infört LOV i någon del av verksamheten.
Lagen innebär i större utsträckning att brukarens val ställs i fokus. Istället för att kommunen gör en upphandling, så får alla företag som klarar kommunens krav utföra hemtjänst.

Annika Dominius, är äldrechef i Hässelby-Vällingby i västra Stockholm, där det förutom kommunen, finns 68 privata företag som erbjuder hemtjänst:

- Jag tycker det är jättebra med konkurrens men det här enorma trycket som har blivit på antalet företag. Jag ser inte att det har blivit någon fördel för pensionären i dagsläget. Det har blivit svårt att informera, hitta. Svårt att få något grepp om vilket företag som är rätt för mig.

Men Stockholms äldreborgarråd Ewa Samuelsson(KD) i Stockholm stad tycker att den nya lagen om valfrihet är bra:

- Ja, lagen har ju tillkommit ur ett medborgarperspektiv, men sedan är det ju alltid så att när man inför nåt nytt tar det ju lite tid innan det sätter sig. Det blir en del barnsjukdomar i början men målsättningen att makten ska ligga hos de enskilda medborgarna, det kan vi inte gå tillbaka ifrån.

Anna Björkman

Anna.Bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista