Miljardböter för Astra Zeneca

Den södertäljebaserade läkemedelsjätten Astra Zeneca har dömts till 3,7 miljarder kronor i böter i USA, för felaktig marknadsföring av en psykosmedicin.

Astra Zeneca har gått med på att betala 520 miljoner dollar - ungefär 3,7 miljarder kronor - i skadestånd, efter en uppgörelse med den amerikanska staten på tisdagen. Den antipsykotiska medicinen Seroquel ska ha marknadsförts mot symptom som det inte godkänts för.

Den felaktiga marknadsföringen innebar också att försäkringspengar betalades ut till företaget som de inte hade rätt till.

– Vi gör den här överenskommelsen, men vi håller inte med om påståendena. Det är en förlikning, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca AB.

Men trots att de nekar till anklagelserna väljer läkemedelsjätten att gå med på att betala.

– Vi tyckte att detta var det bästa beslutet. Det gör att vi kan undvika en rättstvist, förseningar, osäkerhet och ökade kostnader, säger Abigail Baron, presskontakt för Astra Zeneca i Storbritannien.

Astra Zeneca avsatte och bokförde skadeståndsbeloppet som en reserv redan i september 2009.

Förlikningen kommer att innebära att en del av summan kommer att gå till den federala regeringen, medan olika delstatliga försäkringsprogram kommer att få den andra delen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt amerikanska myndigheter har Seroquel marknadsförts mot symptom som det amerikanska läkemedelsverket Food and Drug Administration, FDA, inte har godkänt: Bland annat adhd, alzheimers, demens och depression.

Abigail Baron påpekar att Astra Zeneca redan följer en uppförandekod när det gäller marknadsföring, men som ett led i uppgörelsen kommer de också ingå en överenskommelse med amerikanska myndigheter.

– Det är vår policy att marknadsföra produkter enbart för de symptom de blivit godkända för, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista