Ökad säkerhet i hamnarna kostar miljontals kronor

Den utökade säkerheten i hamnarna kommer att kosta färjerederierna många miljoner kronor, något som kan innebära högre biljettpriser och höjda priser ombord på båtarna. Det säger Ulf Samuelsson, säkerhetschef på Silja Line, till Radio Stockholm.

Vilken säkerhetsnivå som väljs är ännu inte klart. Men klart är att det blir höjd säkerhet, och att resenärerna får vara med och betala.

Silja-terminalen i Värtahamnen i Stockholm ska byggas om för ökad säkerhet,  med ökad kontroll av resenärerna,  men även ombord på båtarna ökas kontrollen.

-Det handlar om ytterligare låsning till områden som vi anser behöver skyddas. Även kameraövervakningen ombord på båtarna kommer att öka, säger Ulf Samuelsson, säkerhetschef på Silja Line.

Enligt honom kommer trafiken inte att påverkas i normalläget, säkerhetsnivå 1- då det inte finns något hot. Men det beror förstås på hur hårda säkerhetskraven till slut blir, något som fortfarande är oklart.

På Silja Line utgår man från att det inte kommer att bli som på flygplatserna.

-Vi ska inte ha några kontroller med röntgenapparater eller metalldetektorer.

FN och EU kräver att de enskilda länderna vidtar olika åtgärder i hamnarna från den första juli.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista