Byggbuller stör i Solna

Den politiska majoriteten i Solna har godkänt att bygget för den nya nationalarenan får hålla på från sju på morgonen till tio på kvällen, vardag som helg.
Johanna Graf, socialdemokratiskt oppositionsråd, tycker att den borgerliga majoriteten inte tagit tillräcklig hänsyn till de som bor i närheten av bygget, och inte heller till de klagomål som kommit in till kommunen.

--Vi ville att man skulle ha helgtystnad och at man åtminstone kunde få vila på helgerna med tanke på att det här bygget ska hålla på så himla länge, säger Johanna Graf.

Men 27 000 pålar till den här arenan har du ingen förstålelse för att det låter om de ska ner i marken?
--Jo, men som sagt det är en hel stadsdel som ska byggas och det ska pågå mer än i tio år och då får man kanske ta lite hänsyn till att folk blir störda och bli lite invånarvänligt och inte bara företagarvänlig, säger Johanna graf.

Anders Ekegren, folkpartistisk ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Solna, säger att kritiken är överdriven, och att pålningen inte sker på helger längre.
--Nu har man kommit ikapp och därför nöjer man sig med att påla under dagtid här, säger Anders Ekegren.

Kommer de som blir störda av bygget att bli kompenserade på något sätt?
--Nej det utgår ju aldrig någon typ av kompensation för detta, för det som är ett problem är ju att du och jag som har ordinarie arbetstid tycker ju att allting som händer efter klockan fem på eftermiddagen är jobbigt, men om du är en nattjobbare och kommer hem på morgonen kommer ju uppleva att byggverksamhet som pågår klockan tio på förmiddagen är jobbigt, så vi kommer ju aldrig komma ifrån att någon tycker byggverksamhet är jobbigt, säger Anders Ekegren

Reporter Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista