Stockholms krogar får fler anmärkningar

Det slarvas fortfarande med brandsäkerheten och nykterheten vid Stockholms krogar. Förra året fick krogarna nästan dubblet så många anmärkningar från Stockholms stads tillståndsenhet jämfört med 2002.

Det finns idag ungefär 1360 restauragner i Stockholms stad som får servera alkohol till allmänheten. Krogarna får regelbundna besök av Stockholms stads tillståndesenhet och förra året gjordes nästan 2000 inspektioner, vilket är rekord.

På bara ett år har antelt anmärkningar nästan fördubblats, från cirka 350 till cirka 650 anmärkningar, enligt tillståndsenhetens sammanställning för 2003.

De rikigt grova övertrampen har inte blivit fler, även om de finns, 25 tillstånd drogs förra året tillbaka helt för krogar som till exempel inte skötte sin bokföring eller serverade alkohol till folk under 18. 

Men fler krogar har fått varningarar och andra anmärningar för att de har serverat till berusade personer,  slarvat med brandsäkerheten och till exempel blockerat nödutgångar eller brutit mot alkohollagen.

Ann Hilmersson är chef för Stockholms stads tillståndsenhet och hon menar att krögarna i dag i stort sett har den utbildning som behövs. I stället är nog snarare problemet att alla i personalen inte är riktigt utbildade och där måste staden hjälpa till mer, säger hon till Radio Stockholm.

Lennart Karlsson, ägare av  Baldakinengruppen, som bland annat äger krogarna Alladin, Blue Moon Bar och är huvbudägare till Sturecomapinet, håller med Ann Hilmersson, kunskapen hos alla i krogpersonalen måste bli bättre, inte minst för extrainkallad personal. Men ännu viktigare är att inspektionerna fortsätter, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista