UPPLANDS VÄSBY

Poliser anmäler utredning till JO

En polisutredning om en misstänkt våldtäkt i Upplands Väsby har anmälts till Justitieombudsmannen, JO. Bakom anmälan står ett par poliser som anser att flera misstag gjorts under utredningen.

Det var våren 2007 som polisen fick in en anmälan om att en kvinna som varit på ett uteställe i Upplands Väsby blivit våldtagen av en ordningsvakt på samma uteställe. Men kvinnan ville inte själv göra en anmälan när hon förhördes av polisen och hon ville inte heller uppsöka sjukhus för en läkarundersökning.

Enligt skrivelsen till JO lades utredningen ner tre månader efter att anmälan kommit in till polisen. Poliserna som anmält utredningen är mycket kritiska till att ett så grovt brott som våldtäkt lades ner på grund av att den våldtagna kvinnan inte ville anmäla brottet.

Poliserna är också kritiska till att kvinnan inte fått någon hjälp och stöd för att göra en polisanmälan och peka ut den misstänkta gärningsmannen. Brottsplatsen ska heller inte spärrats av eller genomsökts efter spår. Polisen har inte heller försökt identifiera någon misstänkt gärningsman, trots att urvalet av möjliga gärningsmän som jobbar som ordningsvakter på det utpekade utestället har varit relativt få.

Polisens enhet för interna utredningar har tidigare tittat på fallet, men enheten ansåg att det var för gammalt så det lades ner. Nu blir fallet i stället en fråga för JO.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista