Prinsessbröllopet

Storkyrkan öppnar efter renovering

I dag visades Storkyrkan i Stockholm upp efter den renovering och finputsning som skett inför kronprinsessans bröllop i juni. Golv har slipats, bänkar målats och utsmyckning putsat.

Renoveringen av Storkyrkan har kostat 14 miljoner kronor, den har pågått nästan tre månader.

– Något sådant här har inte skett på 700 år, sedan kyrkan byggdes helt enkelt, så det här är något alldeles, alldeles unikt. En oändlig mängd människor har varit här inne och jobbat näst intill dygnet runt, säger domprost Åke Bonnier.

Vad är du nöjd med när allt är så gott som färdigt?

– Egentligen är det svårt att gradera, därför att allt är så fantastiskt. Jag gick runt här i morse och såg den glans och uttryck för helhet som kommer fram väldigt tydligt nu. Skulle jag ändå ta fram några saker så skulle jag säg att Silveraltaret är makalöst, ett oerhört svårt arbete som nu glänser på ett alldeles speciellt sätt. Sankt Göran och draken måste också omnämnas, med den nya belysningen och rengöringen och så.

– Sedan vill jag också tala mig varm för valven, där de två millimetrarna smuts är borta och där inte minst målningarna i Vårfrukoret från 1907 träder fram mycket mera nu än tidigare. Vi har ju också en referensyta att kunna jämföra med, där man ser litegrann kvar av de två millimetrarna smuts.

Ni har lämnat lite

– Vi har lämnat lite smuts kvar, säger domprost Åke Bonnier.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista