KOLLEKTIVTRAFIK

SL byter ut busskurer

Just nu pågår upphandlingar om vilket företag som ska ha hand om länets busshållplatser. Ett krav som SL ställer på det nya företaget är att alla busskurer ska bytas ut, oavsett skick.

Enligt Entevor, företaget som servar och monterar nya kurer, kommer kostnaden för att byta ut alla kurerna att överstiga en halv miljard. Entevors vd, Tobias Åhs säger till Metro att det är idiotiskt att byta ut fullt fungerande väderskydd.

Han får medhåll av Miljöpartisten Yvonne Blombäck som sitter i SL:s styrelse. Hon säger att det är fel använda pengar och att man inte ska riva det som är helt.

SL:s motivering är att man tror att resandet ökar med enhetliga och välutrustade busskurer.

– Nu för tiden vill vi också kunna erbjuda belysning, biljettautomater, realtidsinformation och lite andra grejer som gör att resan blir trevligare och att man tycker att den väntetid som blir innan bussen kommer, inte blir så lång, säger Björn Holmberg, presschef på SL.

Men det är många som tycker att det blir en onödig kostnad, att det finns många busskurer som är hela och fina. Varför ska ni lägga pengar på att byta ut dem då?

– Det är väl rimligen så att vi inte kommer att byta ut busshållplatser som är bäst, utan att vi börjar byta ut på platser som är sämst. Där kommer det att bli bättre för resenärer, det blir trevligare, ljusare och finare väderskydd runt om i länet, säger Björn Holmberg.

Senare i höst väntas det bli klart vem som får sköta busskurerna åt SL.

Mia Bryngelson
mia.bryngelson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista