Skärpta regler för representation i landstinget

Landstinget skärpte idag reglerna för konferenser och resor i tjänsten.
Anledningen är den mycket hårda kritik som riktats mot bland andra SL där reglerna har tolkats allt för generöst.

Men trots dagens beslut finns det flera frågetecken framför allt när det gäller sjukvårdspersonalens vidareutbildning som ofta sker i samarbete med läkemedelsföretagen.

Dagens beslut innebär att det nu finns gemensamma och skärpta regler för hela landstinget när det gäller kurser- konferanser- resor och representation.

För att spara pengar ska landsitngets egna lokaler i huvudsak användas vid utbildningar, vid resor inom länet ska i första hand kollektivtrafiken användas, och alternativ till längre resor ska övervägas, som exempelvis telefonkonferenser. 

Men folkpartiet oroas över att vårdpersonal inte ska få aktuell information - då en stor del av informationen om bland annat nya läkemedel kommer från just läkemdelsindustrin.

Folkpartiet menar att kostnaderna kommer att stiga och att landstinget måste vara beredda att betala för ett oberoende.

De tre styrande partierna medger att det fortfarande finns olösta problem - men att det var viktigt att ta fram nya och skärpta regler.

Det socialdemokratiska finanslandstingsrådet Ingela Nylund Watz sade i landstingsfullmäktige att hon lämnat ett uppdrag till landstingsdirektören om att återkomma till landstingsstyrelsen i frågan om relationerna till läkemedelsindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".