Kunskapskontroll av krogägare föreslås

Krögarnas kunskaper om lagar å regler borde kunna kontrolleras bättre än i dag och det borde också införas ett slags körkort för krögarna.

Det tycker chefen för Tillståndesenheten i Stockholms stad, Ann Hilmersson.

-Vid tillståndsprövningen skulle man genom ett test kunna kontrollera att krögarna verkligen har de kunskaper som de har på papper.

Förra året nästan fördubblades antalet anmärkningar på krogarna i Stockholm jämfört med året innan. Det är bland annat därför Ann Hilmersson kan tänka sig skärpta krav på krögarna.

Idén är inte ny: hotell- och restaurangfacket vill införa ett krögarkörkort för att minska svartjobbandet, miljömyndigheterna har länge puffat för ett körkort för livmedelshantering på krogen och även till exempel Folkhälsoinstitutet har flaggat för hårdare krav på krögarna.

Men Lennart Karlsson som äger Baldakinengruppen och bland annat driver Alladin samt är huvudägare i Sturecomapgniet, tycker att kraven på krögarna i dag är tillräckliga:

-Grundinställningen från branschens sida är att det ska vara relativt lätt att få tillstånd, men det ska också vara lätt att förlora tillståndet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".