Förslag för bättre säkerhet för ordningsvakter

Säkerheten för väktare och ordningsvakter måste prioriteras i högre grad, enligt en utredning från arbetsmiljöverket. Ett av förslagen är att det bör bli obligatoriskt med personlig skyddsutrustning som skyddsväst.

Arbetsmiljöverkets haverikommission har utrett omständigheterna kring mordet på en väktare utanför Åhléns i Stockholm i fjol.

Det var den 11 februari 2003, som en väktare anställd av Falck Securitykallade på några kollegor för att stoppa en snattare, som stulit mat påmatavdelningen inne på varuhuset. När de tre väktarna tilltalade snattaren på trottoaren utanför, gick denne till angrepp.

En väktare knivhöggs till döds och två skadades svårt. Ingen bar skyddsväst. Den dödade mannen, endast 21 år gammal, hade ett års yrkeserfarenhet som väktare.

Inga Åkerlind vid arbetsmiljöverket har lett utredningen, som lämnar en rad förslag till hur liknande händelser ska förhindras i framtiden:

Enligt arbetsmiljöverket behöver introduktionen och utbildningen göras mera omfattande. Det handlar inte bara om teoretiska kunskaper utan om träning i att hantera olika situationer.

Larmutrustningen måste vara pålitlig och fungera. Det fanns brister i samband med dödsolyckan, vilket innebar att vakten i personalkontrollen inte uppfattat att flera hade skadats.

- Det finns också anledning, säger Inga Åkerlind, att överväga ytterligare skyddsutrustning, exempelvis en ny expanderbar batong. Och, om polisen inför pepparspray, bör man pröva att även ge vissa ordningsvakter den möjligheten.

-Det handlar om allt från att man ska göra noggranna riskbedömningar inför varje objekt till att man ska erfarenhet, utrustning och god skyddsutrustning, säger Inga Åkerlind.

Enligt henne är det viktigaste att problemet inte faller i glömska utan att man hela tiden arbetar med väktarnas säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista