Stockholms län växer inte längre snabbast

Stockholms län har inte längre den snabbaste befolkningsökningen i landet.
Stockholm tappar invånare till andra delar av landet och vore det inte för födelseöverskott och invandring skullle Stockholm minska. Det visar SCB:s befolkningsstatistik, som publiceras idag.

Folkmängden i Stockholms län växte under 2003 med 10 400 personer och vid årskiftet hade länet 1 861 000 invånare. Men folkökningen har avstannat och Stockholm ligger nu efter Halland, Skåne och Uppsala län i procentuell folkökning.

Det som gör att Stockholm fortfarande växer är inflyttningen från utlandet och det stora födelseöverskottet - att det är fler som föds än som dör. Räknar man omflyttning inom Sverige var det drygt 5000 fler som lämnade Stockholms län än som flyttade in.

Ser man till kommunerna i Stockholms län så hade Stockholms stad inte oväntat störst befolkningsökning under 2003: 3 600 personer. Men om man ser till den procentuella folkökningen står sig Stockholm slätt mot Ekerö, Vallentuna och Österåker som alla hade en folkökning på över en och en halv procent under 2003. Ekerö var landets fjärde snabbast växande kommun under 2003.

I botten på listan över länets kommuner finns tre som faktiskt minskat i folkmängd - Täby, Upplands Väsby och Sundbyberg, men nån avfolkning kan man ändå inte tala om eftersom det handlar om mycket små minskningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista