Sundbyberg varslar 50 personer

I arbetat med att komma tillrätta med sin dåliga ekonomi varslar nu Sundbybergs kommun 50 personer om uppsägning. Varslet berör framförallt personal inom äldreomsorgen och grundskolan, men också inom gymnasiskolan.

Bakgrunden till att Sundbybergs kommun nu varslat 50 personer om uppsägning är att man under flera år gått med stora ekonomiska underskott i dem tre nämnder som har hand om grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg.

Efter valet 2002 kom ett besparingskrav på 40 miljoner kronor under en tvåårsperiod på dem här tre områdena.

Under förra året inleddes ett arbete med att omorganisera för att få ner kostnaderna. I praktiken innbär det att en rad tjänster försvinner inom grundskolan, gymnasiekola och äldreomsorg.

Det mesta kunde man till en början lösa med naturliga avgångar, det vill säga att människor gick i pension eller bytte till andra tjänster. Men enligt Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratisk ordförande i Kommunstyrelsen i Sundbyberg verkar det inte fungera längre.

Om varslen verkligen blir till uppsägningar återstår att se. Sundbybergs Kommun hoppas kunna hjälpa de flesta till nya tjänster, annat arbete eller utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".