Billström optimistisk om trängselavgifter

Försöket med trängselavgifter i Stockholm kommer att genomföras - och det på det sätt som beslutats i Stockholm.

Det hävdar idag finansborgarrådet, socialdemokraten Annika Billström efter samtal med regeringskansliet:

-Som jag förstår det kommer finansdepartementet och regeringen att lyssna på våra krav och arbeta in dem i promemorian, säger Annika Billström.

Sent i fredags eftermiddag kom finansdepartemenets förslag på hur trängselavgifterna i Stockholm ska genomföras.  Det tog inte många minuter innan finansborgarrådet Annika Billström gick ut och sa att det förslaget var oacceptabelt.

För om det skulle blir avgifter för såväl taxi som miljöbilar och dessutom öppnas för att i framtiden ta betalt för att köra även på Essingeleden, ja då skulle det inte bli något trängselförsök över huvud taget.

Men under helgen har hon och finansministern Bosse Ringholm, som ju också är ordförande för socialdemokraterna i Stockholm, haft flera samtal.

Och idag låter det annorlunda. Enligt Annika Billström har regeringen lyssnat på henne och det kommer den att fortsätta göra, säger hon.

-Det jag utgår från nu, det är att vi kommer att få textförslag från finansdepartementet som vi kan bearbeta och titta på, så att vi är helt på det klara med att vi är hundraprocentigt överens om att det är det som också går till riksdagen. 

Men trots att Annika Billström i dag låter optimistisk, är sista ordet ännu inte sagt, för några garantier från Bosse Ringholm har hon inte fått.

Finansminister Bosse Ringholm vill idag inte kommentera försöket med trängselavgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".