Slutnotan klar för saneringen av Moderna museet

Saneringen och utrymningen av Moderna museet och Arkitekturmuseet på Skeppsholmen i Stockholm blev dubbelt så dyr som beräknat. Slutnotan hamnar på 334 miljoner kronor för Statens Fastighetsverk.

Kostnaden för själva saneringen av byggnaden på Skeppsholmen och kostnaden för ersättningslokalerna för museerna hamnar på 179 miljoner.

Sedan tillkommer övriga kostnader på 155 miljoner.

-Det blev väldigt kostsamt, säger Anders Ahlberg, fastighetschef vid Statens Fastighetsverk.

Kostnaden för själva saneringen av byggnaden på Skeppsholmen och kostnaden för ersättningslokalerna för museerna hamnar på 179 miljoner.

Sedan tillkommer övriga kostnader på 155 miljoner. Under saneringen upptäcktes ytterligare brister i exempelvis ventilationssystemet som åtgärdats och man har också passat på att bygga om och förbättra lokalerna på Skeppsholmen.

Museerna har också fått reducerad hyra och ersättning för inkomstbortfall.

Totalt hamnar kostnaden alltså på 334 miljoner kronor; det är nästan hälften av vad nya Moderna museet kostade att bygga, säger chefsarkitekten Peter Ohrstedt.

-Det blir sådana orimliga siffror när man ska tömma ett helt museum, flytta ut och göra åtgärder av det här slaget.

Hitills har Statens Fastighetsverk betalat hela kalaset, men vem som bär ansvaret för alltihop utreds nu. När problemen med byggnaden upptäcktes hade byggarantitiden på två år gått ut, men förhandlingar pågår med byggherren NCC.

-Vi kommer naturligtvis att ta upp de punkter där vi anser att de har ansvar för det som har hänt, säger Anders Ahlberg.

Hur stora förhoppningar han har om att få ersättning, vill han inte gå in på, eftersom förhandlingarna nyligen har startat.

Moderna museet och Arkitekturmuseet öppnades den gångna helgen efter saneringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".