VALET

Utestängning kan gynna SD

Sverigedemokraterna tror att de kan vinna väljare när de etablerade politikerna börjar samarbeta över blockgränserna för att hålla partiet ute.

Sverigedemokraterna själva menar att partiet kommer tjäna på att andra partier väljer att samarbeta för att stänga ute SD.

– Ja, det tror jag faktiskt. Framförallt tror jag att de som gör på det här visat missgynnas. Väljare som röstar på Socialdemokraterna eller Moderaterna vill inte se en majoritet med det andra blocket inblandat så att säga, säger partiets pressekreterare Erik Almqvist (SD).

"Hellre samarbete vänster med höger än att sträcka ut en hand till Sverigedemokraterna". Så resonerar över 80 procent av företrädarna för de etablerade partierna i Stockholms län, enligt en undersökning som Radio Stockholm gjort.

En av företrädarna är opppositionsrådet i Upplands Väsby, Leif Berglund (S).

– En sak som vi är helt säkra på är att vi inte på något sätt kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna om de kommer in och får en vågmästarroll, säger han.

Men finns det inte risk att Sverigedemokraterna får röster för att de framstår som den enda oppositionen?

– Ja, om man inte ser till innehållet i deras politik.

Erik Almqvist från Sverigedemokraterna tror att hans parti har mycket att vinna på att skillnaderna mellan vänster och höger blir mindre tydliga.

– Ja, ifall de borgerliga partierna till exempel samarbetar med Vänsterpartiet tror jag att det kommer att straffa sig.

Men Sara Bäck, ung väljare i Upplands Väsby, tycker att de etablerade partierna redan är så lika varandra. Det viktigaste för henne är att Sverigedemokraterna inte får inflytande i kommunen.

– Jag är emot Sverigedemokraterna, så jag har inget emot att de går emot Sverigedemokraterna över huvudtaget, säger hon.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se