NCC lovar betala en del av notan för Moderna museet

Nu lovar byggföretaget NCC att ta sin del av ansvaret för problemen med bygget av Moderna museet och Arkitekturmuseum på Skeppsholmen i Stockholm.

Idag fastställdes slutnotan för mögelsaneringen och utrymningen av museerna till 334 miljoner kronor.

NCC, som var generalentreprenör, ska betala en del av summan, säger Mårten Lindström som är chef för NCC Teknik.

Däremot vet han inte hur mycket pengar det kommer att röra sig om.

-En ansvarsutredning pågår, och den är i sitt slutskede. Sedan  blir det förstås en diskussion mellan oss och Statens Fastighetsverk.

Problemen med det nybyggda huset på Skeppsholmen upptäcktes efter tre år när anställda blev sjuka.

En rad fel hittades - dålig luft från olika utrymmen och bergrum, mögelskador, lim som inte torkat. Under saneringens gång dök fler brister upp: en massa gammalt byggskräp hittades under Arkitekturmuseum, man upptäckte att ventilationen var för dålig och att grundmurarna inte varit tillräckligt isolerade.

Många kockar var med och lagade soppan - cirka 50 entreprenörer var inblandade med NCC som generalentreprenör. Statens fastighetsverk var byggherre och huvudansvarig, och verkets chefsarkitekt Peter Ohrstedt är självkritisk idag:

-Det här är ett misslyckande för byggsektorn. Det är något fundamentalt fel som gör att vi trots goda konsulter, trots bra byggare, trots en ambitiös beställare och duktiga arkitekter presterar ett så uselt resultat som detta.

Konsultgruppen som projekterade bygget stämdes av Fastighetsverket, men konsulterna stämde tillbaka och det hela slutade med förlikning.

Om några veckor blir ansvarsutredningen klar, men redan nu är det alltså klart att NCC kommer att stå för en del av kostnaden, trots att garantitiden för bygget egentligen gått ut.

-Vi är en seriös aktör, som ska vara kvar på den här marknaden, naturligtvis, och jobba fortsatt med Fastighetsverket, som är en viktig kund för oss också, säger Mårten Lindström, chef för NCC Teknik, till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".