Polisen kräver gratis telefonspårning

Telefonbolagen borde vara skyldiga att lämna ut uppgifter till polisens brottsutredningar gratis. Det tycker i alla fall polisstyrelsens ordförande, Kristina Alvendal (M).

I ett brev till telefonbolagen skriver Alvendal (M) att polisens kostnader för telefonspårning ibland kan överstiga en halv miljon kronor i en enskild brottsutredning. Därmed finns en risk att polisen inte anser sig ha råd att samla in all viktig information som behövs för att lösa ett brott. 

Under förra året uppgick telefonkostnaderna för Stockholms län till totalt 3 997 000 kronor. Det distriktet där summorna var högst var City med 1 272 000 kronor under förra året. Bara hittills i år har Stockholmspolisen betalat 1 159 000 kronor till telefonbolagen.

– Det är inte rimligt att telefonbolagen slukar polisens resurser, säger polisstyrelsens ordförande Kristina Alvendal (M).

Telefonspårning används vid utredningar av grova brott med minst två års fängelse i straffskalan. Utredarna beställer telefonlistor från de olika telefonbolagen för att få information om spårning från master, när telefonen sätts på, var telefonen sätts på och vilka nummer som rings.

Polisen debiteras per spårning och priserna varierar kraftigt mellan telefonbolagen.