Stockholm

Examensutställning på Beckmans

I dag startade examensutställningen vid Beckmans designhögskola i Stockholm. Therese Westman, som studerat form, vill med sitt examensprojekt skapa diskussion om Stockholms offentliga platser:

– Själva slutresultatet har blivit ett rum, eller ett system att bygga upp rum och väggar i offentliga miljöer. Så just nu har ett sådant här uterum som jag har ritat ställts upp på Östermalmstorg och skapar där en avskild och delvis privat plats, säger

Är det här en miniatyr av det?

– Ja, det som står här på utställningsplatsen är en modell av uterummet som är i skala 1:5.

Förutom det här så finns det filmer, musikvideor, fotografier, föremål, och så mode en trappa upp.

Mitt i ett av rummen står ett kök som är gjort av trä från ett återvunnet golv, med delar som är rullbara. Ett annat projekt är en förpackning som har formen som ett juciepaket eller stort mjölk eller filpaket som är lätt att platta till utan att behöva vika upp några flikar i paketet, som man brukar behöva om man vill återvinna förpackningen.

Och om man ska prata om vad som är på modet att göra design av, så är det just hållbara saker, säger studenterna Therese Westman och Marie Lindblad.

--Hållbarhet är väl det som är inne just nu. Men det har ju varit inne kanske i två år nu att det är väldigt mycket fokus på att göra just bättre produkter för miljön, säger Marie Lindblad

Är det något annat?

– Jag tror att det kanske inte är så mycket estetiskt. Utan jag tror att just nu så är det både hållbarhet som i miljötänk, men också hållbarhet som i att vi här på skolan lär oss att jobba med frågeställningar och möta behov mer än att jobba med en viss estetik, säger Therese Westman.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se