Långa handläggningstider för körkortsärenden

Vid årsskiftet tog Transportsyrelsen över ansvaret för körkortsäranden från Länsstyrelserna. Under våren har väntetiderna för alla körkortsärenden varit längre än vanligt.

Mats Roslund har väntat i snart tre månader på att få sitt körkort förnyat.

– I slutet av februari skickade jag in en förnyelseansökan, men då säger de att det här kommer att ta lång tid för vi ligger så mycket efter, så det här kan ta par tre månader till. Och då säger jag att det kan inte vara möjligt att det ska ta sex månader att få ett nytt körkort. Det är trots allt myndighetutövning som de håller på med. Det är skandal att det tar så lång tid, säger Mats Roslund.

Personer som till exempel söker körkortstillstånd får i vissa fall också vänta mer än två månader. För de som sökt handledartillstånd är kötiderna ännu längre. För personer som på något sätt måste få sitt ärende utrett, som att få körkortet förnyat, är väntetiderna som värst.

Katarina Fröberg som är chef för körkortsfrågor på Transportstyrelsen förklarar varför kötiderna är så långa just nu.

– Framförallt beror det på att vi tog över en stor mängd ärenden från Länstyrelserna som inte var avklarade. Det betyder att vi har fler ärenden än normalt att hantera, säger Katarina Fröberg, chef för körkortsfrågor vid Transportstyrelse.

– 100 000 öppna ärenden tog vi över vid årskiftet som vi måste avsluta nu, säger Katarina Fröberg.

Att ni skulle ta över de här ärendena var ju planerat.

– Vi har försökt förbereda oss så långt det har varit möjligt men man måste ha ett beslutsmandat för att kunna besluta i den här ärendetyperna och det mandatet tillhörde Länsstyrelserna under hela 2009, så vi kunde inte börja i förtid, säger Katarina Fröberg, chef för körkortsfrågor vid Transportstyrelse.

När blir det normala väntetider?

– Det kan vi bara spekulera i men förhoppningsvis har vi ju inga väntetider att tala om efter sommaren, säger Katarina Fröberg, chef för körkortsfrågor vid Transportstyrelse.