Fel avskeda polis som dömdes för misshandel

Det var fel att avskeda en polis som bland annat dömts för misshandel och olaga tvång.Det slår arbetsdomstolen fast i en dom idag.
Det var i juli 1999 som polismannen och en kollega kom i bråk med en taxichaufför på Sveavägen i Stockholm.Taxichauffören ansåg att polismännen körde vårdslöst. Grälet resulterade i att polismännen ilsknade till och förde taxichauffören till polisstationen där han förhördes och släpptes först tre timmar senare.Enligt polismännen hade taxichauffören varit aggressiv och förolämpat dem. Men taxichauffören och en rad vittnen till händelsen sa annorlunda. Båda poliserna dömdes till villkorlig dom och dagsböter för olaga frihetsberövande. Dessutom dömdes den ena polismannen också för misshandel och falsk angivelse. Han avskedades i oktober 2002. Men nu har allstå arbetsdomstolen kommit fram till att det var fel att avskeda honom. AD konstarerar att det polismannen dömts för normalt torde anses vara skäl för avskedande.Men AD konstaterar samtidigt att polismannen efter händelsen fick fortsätta att jobba i tre och ett halvt år innan han avskedades och under den tiden befordrades han och fick synnerligen goda omdömen för sitt arbete.Därför finner arbetsdomstolen om än med viss tvekan att polismannen inte bör anses uppenbart olämplig som polis och AD utgår därför från att det inträffade var en engångsföreteelse.Men något skadestånd kommer polismannen inte få eftersom staten hade visst fog för avskedandet enligt AD.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista