Alvendal kritiserar Botkyrka kommun

Polisstyrelsens ordförande i Stockholms län, moderaten Kristina Alvendal kritiserar Botkyrkas socialdemokratiska kommunledning för situationen på Ungdomens Hus i Fittja, efter bland annat skottlossningen där i vintras.

-- Utifrån den beskrivning som väldigt många Fittjabor har, polisen har, och också det som har blivit uppenbart med ett antal rad grovt kriminella handlingar som har skett på plats i en kommunalt driven verksamhet, då måste man också som kommunledning stå upp för alla de invånare, oavsett om det är i kommunen eller i länet, som känner sig otrygga i en sådan situation, säger Kristina Alvendal.

Så du säger egentligen att  kommunledningen i Botkyrka inte tar sitt arbete på allvar?

– Jag tror att det pågår ett arbete och den här inbjudan handlar väldigt mycket om att jag hoppas att vi tillsammans kan öka arbetet och fokuseringen på att förändra situationen i Fittja så att det blir en tryggare plats framöver än vad det är idag.

Det var i januari som två män plötsligt började skjuta inne på fritidsgården. Tre personer träffades men klarade sig utan livshotande skador. Polisen har haft stora problem att få ungdomarna som var där att vittna, men nyligen kunde man koppla en 18-årig man från Botkyrka som misstänkt för delaktighet i skjutningen.

Katarina Berggren, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i kommunen, medger att det finns stora problem i Botkyrka, liksom på många andra platser i länet. Men hon tycker att Alvendals öppna brev visar på stor okunnighet när det gäller det brottsförebyggande arbetet som faktiskt görs i kommunen.

– Jag tycker att det känns lite förnedrande, faktiskt. Jag vet inte vad hon är ute efter när hon vill försöka svartmåla kommunledningen på det här sättet.

– Om hon visste alla de insatser som vi har satt in och allt vi har gjort här, så tror jag att hon skulle ha låtit bli att skicka ut ett så oförskämt pressmeddelande.

Hon skriver bland annat att polisen i Botkyrka vittnar om att Ungdomens hus i Fittja har blivit en rekryteringsbas för grov kriminalitet. Stämmer det?

– Hon får stå för sina påståenden själv.

Men vad säger du om det?

– Jag skakar på huvudet. Jag känner så här: Botkyrkas ungdomar är värda att tas på allvar, och med respekt. Det vi ska göra i Botkyrka, det är att ge ungdomar fler möjligheter, större möjligheter, bättre möjligheter, och det tänker vi göra trots att vi har en regering som inte alls bryr sig om den ungdomssituation vi har nu, säger Katarina Berggren.  

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se