Sex års fängelse för man som sköt taxiförare

Idag kom domen mot den 37-årige man som i december förra året sköt ihjäl en taxichaufför i Vidja i Huddinge. Han döms av Huddinge tingrätt till sex års fängelse för grovt vållande till annans död och försök till grovt rån.

Under förespegling att vara en kund försökte 37-åringen råna taxichauffören på hans bil, en bil som han sedan tänkt sälja. Den nu dömde 37-åringen har i förhör berättat att han hade dålig ekonomi; han hade skulder på knappt 50 000 kronor, bland annat till sin pistolskytteklubb.

37-åringen har tidigare själv arbetat som taxichaufför och då blivit rånad två gånger. Vid varje tillfälle har han gjort som rånarna sagt åt honom och han trodde därför att det skulle vara lättare att råna en taxichaufför på hans bil än att råna någon annan, har han sagt i förhör.

Beväpnad med sin tävlingspistol satte han sin plan i verket på eftermiddagen den 2 december förra året. Han beställde en körning till Vidjaområdet i Huddinge eftersom det låg avskilt.

Där försökte han tvinga taxichauffören att lämna bilen. Vad som sen hände är oklart. 37-åringen har erkänt att han sköt taxichauffören, men han säger att han aldrig haft för avsikt att döda utan att ett skott gick av i tumultet.

Åklagaren ville att mannen skulle dömas i första hand för mord och försök till grovt rån. Men Huddinge tingsrätt dömer mannen till sex års fängelse för grovt vållande till annans död och försök till grovt rån.

Tingsrätten menar att åklagaren inte kunnat lägga fram bevis som på ett entydigt sätt hur det gick till när skottet avlossades och därmed inte kunnat visa att 37-åringen sköt avsiktligen.

Den nu dömde 37-åringen ska betala skadestånd till den döde taxichaufförens anhöriga på sammanlagt nära 314 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".