Laser kan korrigera ålderssynthet

Att behandla försämrad syn som beror på ålder, så kallad ålderssynthet, har hittills varit så gott som omöjligt. Men med hjälp av helt ny laserteknik, utan kirurgiska ingrepp i ögat, har hittills 25 patienter kunnat kasta sina läsglasögon.

 – Man måste ha förmåga att växla mellan ögonen, eftersom det är ett öga vi tar. Oom ett par år kanske vi kan fundera på att ta två ögon, men i dagsläget, ett öga, säger ögonläkaren Axel Åhrberg.

Den nya tekniken, kallad Intractor, kostar idag 40 000 för en behandling. Och det är bara det ena ögat som åtgärdas, det icke dominanta. Hos många översynta är det nämligen ett öga som ser riktigt bra på långt håll, å det vill man inte äventyra, säger ögonläkaren Axel Åhrberg.

Själva undersökningen - om en behandling överhuvudtaget kan utföras - går i flera steg.

Enligt Axel Åhrberg är går laserbehandligen fort och smärtfritt, och ögat kan snabbt användas igen eftersom det ju inte görs något kirurgiskt ingrepp.

Men flera olika parametrar ska stämma innan själva behandlingen kan bli aktuell. Hornhinnan ska vara tillräckligt tjock och synfelet inte för gravt - problemet är bara kostnaden.

40 000 kronor är väldigt mycket pengar för de flesta, medger Axel Åhrberg.

– Ny teknik kostar. Jag jämför med när plasmaskärmen kom. Det var 40 000 för en platt-tv. Prisbilden kommer att sjunka.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se