KRONPRINSESSBRÖLLOPET

Polisen storsatsar vid Victorias bröllop

Polisens kommendering i samband med kronprinsessparets bröllop blir en av de största i landet. Omkring 2 000 poliser ska säkerställa ordningen och se till att inget händer brudpar eller allmänhet.

- Ja, det är en av de största vi har haft i Stockholm under modern tid, säger kommenderingschef Mikael Fetz om insatsen.

Mängder av turister, tv-team från hela världen, utländska dignitärer och ett hav av nyfikna människor - för Stockholmspolisen kan prinsessbröloppet den 19 juni innebära en av de största utmaningarna kring ett evenemang hittills.

Mardrömmen vore en olycka eller ett attentat i folksamlingen längs kortegevägen, säger Mikael Fetz.

- När det gäller den delen är det i så fall enskilda människor med en fixering som skulle kunna få för sig någonting, med någon fixering på någon i kungafamiljen.

2 000 Stockholmspoliser är utkommenderade, vilket motsvarar en tredjedel av länets samlade resurser. Någon möjlghet att ta del av ståten och majestäten för poliserna blir det inte, säger biträdande insatschef Lena von Sydow.

-Nej, de ska inte se kortegen. De får vända sig och titta på de personer som står och tittar i stället.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Fakta: Polisen storsatsar

Drygt 2 000 poliser ansvarar för att bröllopsfestligheterna kan genomföras på ett värdigt, tryggt och värdigt sätt. Satsningen är en av de största i landet och kan jämföras med när statsminister Olof Palme begravdes 1986.

Polisens kommendering inleds den 6 juni och avslutas den 20 juni.

Omkring 5 000 soldater och frivilliga ur olika organisationer bildar häck under kortegevägen.

2 000-3 000 journalister väntas bevaka bröllopet.

Stockholms city blir bilfritt den 18 och 19 juni.

Försvaret hedrar de nygifta på olika sätt. Flottan visar upp sina fartyg och flygvapnet planerar en överflygning över centrala Stockholm när brudparet åker i kungaslupen Vasaorden.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.