Synskadade elever får inte tillräcklig hjälp anser SRF

Hjälpen till synskade barn och deras lärare blir allt sämre, det anser Synskadades Riksförbund, SRF. Bland annat har det antal rådgivare som ska stödja barnen och deras lärare minskat med en tredjedel under de senaste åren.

Det finns ungefär 400 synskadade barn i Stockholms län. Barnen och speciellt barnens lärare, behöver råd och stöd för att ge barnen möjligheter att klara skolan. Men det stödet blir allt sämre, det hävdar Synskadades Riksförbund, SRF, som nu skrivit ett brev till Utbildningsdepartementet för att uppmärksamma situtationen.

Det är Specialpedagogiska institutet som via sina rådgivare ska stå för stödet till lärarna och till barnen. Men under de senaste åren har antalet rådgivare i östra regionen som Stockholms län tillhör, minskat från 17 till 12. Enligt SRF innebär det att lärarna inte får det stöd de behöver vilket i slutänden gör att de synskadade barnen kommer efter i skolan.

Men Sten Vesterman , regionchef på Specialpedagogiska institutet, säger sig inte ha fått några klagomål på sin verksamhet, även om han har förståelse för SRF:s oro över situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".