Sigtuna

TBC-utbrott på Ekillaskolan

Ett utbrott av tuberkolos, TBC, har konstaterats i en högstadieklass på Ekillaskolan i Sigtuna. En fjortonårig pojke har insjuknat i den smittsamma lungsjukdomen. Fjorton av hans klasskamrater bär på tuberkelbakterier, men har ännu inte blivit sjuka.

– Smittskyddsläkaren ringde till oss och berättade att de hade fått en elev på vår skola till sig och kunskap om att den eleven hade tuberkulos, säger Monika Tillberg, tillförordnad rektor på skolan.

Det var för ett par veckor sedan som fjortonåringen blev sjuk med mycket hög feber. Pojkens föräldrar tog då kontakt med sjukvården och det konstaterades att han hade fullt utvecklad turbekulos.

När smittskyddsenheten sedan besökte skolan för att ta prover visade det sig att 14 av elevens klasskamrater också bar på tuberkelbakterier. De fick föras till Astrid Lindgrens barnsjukhus för att lungröntgas. Och just nu väntar man på nya provsvar därifrån.

– Och då började man med att ringa in den här klassen och några lärare som hade varit nära den här eleven som kunde ha blivit smittade. När de testades så fann man då att fjorton stycken hade positiva svar och de eleverna är kallade till Astrid Lindgrens sjukhus, säger rektor Monika Tillberg.

Imorgon ska skolan ha ett särskilt informationsmöte med föräldrarna. Under tiden fortsätter verksamheten som vanligt - ingen av eleverna är hemma från skolan. Fjortonåringen tar nu medicin för och ingen av de andra som bär på smittan har ännu så länge blivit sjuka.

Efter att ha grasserat som värst i början av 1900-talet betraktades Tuberkulosen som närmast utrotad. Men på senare år har det förekommit ett antal utbrott i länet framförallt just på skolor.

Det senaste större utbrott av TBC var år 2005 på en förskola i Bromma i västra Stockholm . Den gången var det en anställd på skolan som hade insjuknat i sjukdomen och 24 vuxna samt 38 barn hann bli smittade innan spridningen stoppades.

Hur orolig ska man vara som förälder?

– Man behöver inte vara särskilt orolig. De här eleverna som är smittade de smittar ju inte i sin tur utan det är ju först när sjukdomen är fullt utvecklad, säger rektor Monika Tillberg.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se