STOCKHOLMS LÄN

Politiker släppt på fri fot

Den stockholmspolitiker som misstänks ha planerat att röva bort dottern till en syrisk toppdiplomat har släppts ur häktet. Hovrätten bedömer att det inte längre finns någon risk för fortsatt brottslighet, eller att politikern kan påverka polisutredningen.

– Han är väldigt tagen och närmsta tiden kommer han att behöva fokusera på sig själv och försöka komma tillbaka, säger Socialdemokraternas kommunsekreterare Tomas Rudin som träffade sin partikamrat efter frisläppandet.

Politikern misstänks ha deltagit i planerna på att föra bort dottern till en toppdiplomat på syriens ambassad i Stockholm.

Diplomaten ska ha varit missnöjd med att dottern inlett ett förhållande med en klasskamrat på en skola i stockholmsområdet.

Det var flickans lärare som slog larm till föreningen Elektra på Fryshuset, som arbetar med frågor om hedersvåld. De kontaktade politikern för att få honom att medla i diplomatens familj. Men enligt åklagaren ska de båda männen istället ha konspirerat om att föra ut flickan ur landet, mot hennes egen vilja.

Politikern nekar helt till anklagelserna, säger hans advokat Tomas Nilsson.

– Han har ju tagit kontakter med väldigt många personer för att driva sin linje som gick ut på att man skulle följa svensk lag och att den här flickan skulle respekteras, säger advokat Tomas Nilsson.

Sent igår eftermiddag beslutade alltså hovrätten att släppa politikern ur häktet. Åklagaren Katarina Lentner säger till Radio Stockholm att hon tycker att beslutet är olyckligt. Risken är stort att han sätter press på flera av vittnena, framförallt flickan och hennes pojkväns familj, menar hon.

Socialdemokraterna i Stockholm har bestämt att politikern ska hålla sig borta från sina politiska uppdrag så länge utredningen pågår.

– Det är så många oklarheter som fortfarande cirkulerar kring den här utredningen. Och så länge den pågår tror jag att det kommer bli väldigt svårt för honom att slutföra sina uppdrag, säger Tomas Rudin.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se