Kronprinsessbröllopet

Volontärer ska öka säkerheten

Stockholmspolisens volontärer blir allt fler och får allt fler uppdrag. Hittills i år har volontärerna hjälpt polisen vid 180 tillfällen, och i sommar ska de delta under kronprinsessbrollöpet.

– Jag känner att jag vill göra en insats för samhället och blev tipsad. Jag tycker om att träffa allmänheten och tycker att det känns roligt att ge lite tips och goda råd, säger Niklas Ginnonn som varit volontär i fyra år.

– Jag känner att man gnäller för mycket i samhället och man sitter bara hemma och tänker att alla andra ska göra något. Så jag tänkte att, nu är det upp till bevis, nu får jag göra någonting. Då hittade jag det här och det var liksom klockrent för mig, säger den nyblivna volontären Carolina Olsson.

Niklas och Carolina är två av 800 personer som arbetar gratis för polisen i Stockholms län. Det kan handla om att de hjälper till vid stökiga fotbollsmatcher på Råsunda, delar ut informationsblad vid anti-langningskampanjer och stötta personer som utsatts för till exempel åldringsbrott och bostadsinbrott.

Dessutom är det volontärerna som har hand om Nattknappen – en telefonlinje dit man kan ringa och få telefoneskort hem till dörren, om man känner sig otrygg när man är på väg hem en sen kväll.

Men det lär bli ännu mer jobb. Många av volontärerna ska nämligen också kallas in under LOVE-festivalen i Stockholm, och till det stora bröllopet mellen Victoria och Daniel Westling.

– De ska hjälpa till vid avspärrningar och ge service till allmänheten, säger länspolismästare Carin Götblad i ett pressmeddelande.

– Under kronprinsessbröllopet blir det att vi är med i den här kortegen, där de ska åka i häst och vagn. Sedan blir det mycket information, det kommer ju att vara många turister i Stockholm, så vi är polisen ögon och öron ute på fältet, säger volontären Carolina Olsson.