Framstående diabetescentrum ska byggas i Solna

Nu ska världens främsta diabetescentrum byggas upp på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Genom finansisering från näringslivet ska de bästa forskarna lockas till Sverige och forskningen bli bäst i världen, enligt planerna.

Fullt utbyggt ska Karolinskas diabetescentrum sysselsätta omkring 200 av världens bästa diabetesforskare till en kostnad av 200 miljoner kronor om året.

Dagens anslag från staten räcker inte på långa vägar, därför ska nu läkemedelsföretag och övriga näringslivet lockas att finansiera den nya satsningen.

Professor Per-Olof Berggren, en av av initiativtagarna till det nya diabetescentret menar att Sveriges goda rykte och framstående forskning kring diabetes är lockbetet för både forskare och finansiärer.

Enligt Per-Olof Berggren är intresset från näringslivet stort, men några konkreta löften om pengar finns inte i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista