Större satsning på skolor i invandrartäta områden

Mer pengar och resurser till skolor i invandrartäta områden och mindre till rika områden. Det är en av åtgärderna som Stockholms skolborgarråd, socialdemokraten Erik Nilsson föreslår för att bryta trenden med att betygen i Stockholms invandrartäta områden är så mycket lägre än i dom rikare områdena.

Betygen och antalet elever som har behörighet till gymnasiet i Stockolms grundskolor är fortfarande klart mycket högre i rika stadsdelar som Östermalm och Bromma än fattigare områden som tex Spånga-Tensta och Kista.

Det visar även den genomgång av betygen från vårterminen förra året som utbildningsförvaltningen i Stockholm nu har brutit ner på stadsdelsnivå och som presenterades i dag.

Det finns fortfarande skolor i invandrartäta områden där bara var tredje elev är gymnasiebehörig efter nionde klass. För att ändra det vill nu skolborgbarrådet, socialdemokraten Erik Nilsson alltså ge mer pengar till främst invandrartäta  områdeen och inte satsa lika mycket på de rikare områderna.

Det ska också bli satsningar på att stärka tvåspråkiga barns språkutveckling, bland annat genom att låta hemspråklärarna vara med på fler lektioner än bara hemspråksundervisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".