Nya Karolinska byggs i Solna.
LANDSTINGET

Politiker eniga om Nya Karolinska

Samtliga partiers gruppledare i landstinget är överens om hur Nya Karolinska sjukhuset ska finansieras. Så sent som för några veckor sedan rådde politiskt strid i frågan, men nu har politikerna alltså enats och samtidigt blir sjukhuset flera miljarder kronor billigare.

Det som så sent som häromveckan var ett politiskt storgräl har därmed bytts till enighet. llija Batljan, socialdemokratisk gruppledare i landstinget, är nöjd.

- Jag är en sådan person som tycker att det viktigaste är att säkerställa att våra pengar används på det mest effektiva sättet. Jag tycker vi har ett mycket mer effektivt förslag idag än vi hade för en vecka sen, säger han.

Den nya modellen som arbetats fram handlar framför allt om ett förändrat ekonomiskt upplägg. Tillsammans med banker och projekteringsbolaget Skanska, som räknat och räknat den senaste veckan, visar det sig nu att de pengar landstinget sja betala de närmaste trettio åren - dels för bygget, dels för att använda sjukhuset - kommer bli totalt mellan 7 och 9 miljarder kronor mindre än det var tänkt från början.

Frågan är varför inte den borgerliga landstingsledningen tänkte på det redan från början. Det moderata finanslandstingsrådet Catarina Elmsäter Swärd föstår att många säkert undrar.

- Ja, det är precis den frågan som många säkert ställer sig. Den möjligheten har ju funnits hela tiden och det var jag också tydlig med att den kostnad som vi redovisade då, det var det som vi ansåg skulle bli den totala kostnaden som ett takprismax. Skillnaden nu, det är att vi har ju satt oss ner och bestämt oss för redan innan hur vill vi ha det, än att vi ändrar efteråt.

Men trots att socialdemokraternas Ilja Batljan nu kan sägas ha fått rätt i sak, är det inte han som är den stora vinnaren, säger han.

- Jag tycker inte att det är jag som är vinnare, det är stockholmare som är vinnare, därför att sju till nio miljarder är otroligt mycket pengar.

Catarina Elmsäter Swärd tycker inte att den borgerliga alliansen har förlorat några politiska poäng.

- Jag tycker att självklart har politiken vunnit, som visar framför allt här i Stockholm, att när det väl gäller då kan vi samarbeta, då lägger vi pajkastningen åt sidan, säger hon.

Mats Rundbladh
mats.rundbladh@sr.se

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".