Försvarsanläggningar kan bli vandrarhem enligt Skärgårdsstiftelsen

De gamla försvarsanläggningar i skärgården som rensas och plomberas borde istället göras om till exempelvis vandrarhem. Det skulle skapa både jobb och rekreationsmöjligheter, anser Anders Unosson vid Skärgårdsstiftelsen. Han skulle hellre se att försvaret och stiftelsen samarbetade kring anläggningarna.

-Norra Utö är ganska överbefolkat under sommartid, precis som  Sandhamn. Samtidigt står skjutfältet tomt med alla barackerna, och även Korsö står tomt under sommartid. Visst skulle det vara ett mervärde att kunna meranvända och se till att sådana här anläggningar kom hela folket till gagn och nytta, säger Anders Unosson.

Ute i Stockholms skärgård har försvaret haft fullt fungerande anläggningar med vattentillförsel, sängar och möjlighet att laga mat. Det handlar bland annat om logement, robotförband och hela krigssjukhus - här fanns allt som behövdes för att försörja ett stort antal soldater under lång tid.

Flera av de här anläggningarna, ofta insprängda i bergrum, har redan blåsts ur och plomberats.

Också Ola Rask, som ser över reglerna när det gäller hur försäljningen av försvarets mark ska gå till, menar att ett samarbete mellan försvarsmakten och skärgårdsstiftelsen, kommuner, landsting eller privatpersoner vore ett sätt ta vara på mark och materiel som försvaret inte längre behöver.

-Många av försvarets anläggningar är ypperliga för det här.

En tänkbar lösning skulle enligt Ola Rask vara att gå ut till skärgårdsbor och fråga om de kan driva en anläggning som vandrarhem exempelvis sex eller åtta månader om året, genom sambruksavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista