Bromstest på Bilprovningen. Arkiv. Foto Anders Wiklund/Scanpix

Klart för bilbesiktning i skärgården

Även i år blir det möjligt för befolkningen i Stockholms skärgård att på vissa öar besikta bilen. I och med avreglering den första juli var det osäkert om man skulle kunna göra det, men Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle, säger att man fått dispens för att göra det enklare bromstestet.

– I år är det ingen skillnad för oss. I år kommer vi att besikta som vanligt ute på öarna i Stockholms skärgård. Sedan har vi ett nytt regelverk som gäller från den 1 juli och där man är betydligt striktare än vad vi har fått signaler tidigare om. Att vi inte skulle kunna fortsätta på det sätt som tidigare. Men enligt en uppgift som jag fått idag så ska vi kunna söka dispens även för framtiden, säger Magnus Ehrenstråhle, vd för Bilprovningen.

Besiktningen i skärgården är inte lika omfattande och var tidigare hotad i samband med avregleringen. Nu verkar det dock som att det även i fortsättningen kommer att ges dispens för att göra ett något enklare bromstest.

Men även om det finns möjlighet att fortsätta med öbesiktningar så beror framtiden delvist på de kostnader som är förknippade med verksamheten.

– Då får vi se vad som händer inför nästa år. Det har vi inte tagit ställning till än, för nu ska vi klara av årets besiktningar, säger Magnus Ehrenstråhle , vd för Bilprovningen.

Det är troligt att det blir dyrare att besikta ute på öarna om ni fortsätter med det?

– Jag kan ju säga att kostnaderna för att göra besiktningar där är högre för oss, säger Magnus Ehrenstråhle, vd för Bilprovningen.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".