Amf. 1 i Vaxholm riskerar att läggas ner

Vaxholms amfibieregemente kan komma att försvinna. I Överbefälhavarens underlag för det framtida försvaret som idag lämnades till försvarsministern finns bara ett amfibieförband kvar.

Vid tiotiden i morse samlades de anställda på Vaxholms Amfibieregemente på Rindö, för att via internteve få information direkt från ÖB Håkan Syrén.

Det är nu klart att ett av Sveriges två amfibieregementen läggs ner - det i Göteborg eller det i Vaxholm. Men trots hotet intog de anställda vid Vaxholm en avvaktande attityd. Nu gäller för regementets chef att övertyga utredare och beslutsfattare om att just Vaxholm ska vara kvar.

- Skulle man lägga ner Amf. 1 i Vaxholm så tror jag att det är ett stort slag inte bara mot Vaxholm utan mot hela stockholmsregionen, det säger Vaxholms moderata kommunalråd Mikael Freimuth till Radio Stockholm.

Mikael Freimuth utgår från att regementet ska få vara kvar, och en grupp från kommunen ska försöka påverka politiker i riksdag och regering. En nedläggning av regementet skulle innebära att runt 600 arbetstillfällen försvinner.

I ÖB:s underlag slås marinbaserna Muskö och Karlskrona ihop till en huvudbas och en sidobas. Försvarsminister Leni Björklund har utlovat kompensation till de orter som drabbas av nedskärningar.

Riksdagen fattar beslut om försvarets framtid i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista