STOCKHOLM

Flera barn utsatta för sexuellt ofredande

Flera barn har under de senaste månaderna blivit utsatta för sexuella ofredanden i Stockholmsområdet. Polisen tror att det är samme man som ligger bakom och tillsätter nu en särskild kommission för att utreda dessa fall.

Enligt polisen har brotten begåtts på liknande sätt - mannen lockar med sig små flickor, yngre än tio år och utför olika sexuella handlingar. Brotten har framför allt skett i södra Stockholm, men även i City och Västerort. Det kan finnas samband till anmälningar som gjordes redan förra våren.

- Hans tillvägagångssätt har varit sådana i alla de här fallen, att han söker upp barn i bostadsområden på innergårdar där barnen leker. Han lockar med de i trappuppgångar och där har de sexuella ofredanden ägt rum, säger Manne Jönsson, kriminalchef vid Söderortspolisen.

Kan du berätta mer om vad han har gjort?

- Ja, han har utsatt de för sexuella ofredanden och i något fall som är rubricerat som våldtäkt mot barn. Exakt vad han gjort och uttryckt vid de tillfällena, det vill vi inte berätta i nuläget.

Det är både flickor och pojkar som har utsatts för ofredanden, de flesta anmälningarna kommer från Södertörn men också från Nacka, City och Västerort. När anmälningarna jämförts så pekar mycket på att gärningsmannen kan ha ofredat barn under minst ett års tid.

- Det är ett väldigt speciellt tillvägagångssätt och han uttrycker sig på likadant sätt och barnen lämnar samstämmiga uppgifter på hur han har sett ut.

Enligt polisens signalement är gärningsmannen någonstans mellan 20 till 40 år gammal, har mörkt kortklippt hår i en taggig frisyr. Han har ett utländskt utseende och talar svenska med brytning.

Manne Jönsson, kriminalchef på Söderortspolisen uppmanar nu föräldrar i Stockholm att prata med sina barn.

- Det viktiga är att verkligen vara tydlig med att barnen inte ska följa med främmande personer och män, och också ha uppsikt över dom.

Polisen ber också föräldrar att vara uppmärksamma när barnen är ute och leker.

Den kommission polisen satt samma består av barnutredare från flera distrikt i länet och leds av en åklagare.

Mats Rundbladh
mats.rundbladh@sr.se

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".