Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pilotstrejk

Fortsatt flygstrejk

Många avgångar på Bromma ställs in.

Det blev inget nytt medlarbud i flygkonflikten igår – piloterna fortsätter att strejka. Konflikten drabbar uppemot 10 000 passagerare och berör avgångar på Bromma, Ronneby och de flesta mindre flygplatserna i landet.

De fyra bolag som omfattas är Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg och strejken fortsätter till onsdag om parterna inte kommer överens.

Redan i fredags tackade Svensk pilotförening (SPF) nej till medlarnas bud och under måndagen fortsatte förhandlingarna mellan parterna. Men medlarna lämnade inget nytt bud och förhandlingarna återupptas i stället på tisdagsmorgonen.

– Det senaste utspelet från arbetsgivaren är att man vill isolera bemanningsfrågan och avgöra den i domstol från fall till fall, säger Gunnar Mandahl som är ordförande i SPF.

Det gäller den infekterade frågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag. Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, menar facket.

Uppemot 10 000 passagerare drabbas av tvådagarsstrejken. Trafik till alla svenska flygplatser berörs, men i Karlstad, Örnsköldsvik och Visby är nästan all trafik inställd.

– Störst påverkan blir det på Bromma och Ronneby, som har flest avgångar, säger Anders Bredsell, presstalesman för Swedavia som äger och driver 14 av landets större flygplatser.

På Bromma flygplats i Stockholm var merparten av flygtrafiken inställd under måndagen.

– Först var det askmolnet från Island och så kommer det här. Det är klart det är ett avbräck ekonomiskt men framför allt är det väldigt tråkigt för våra passagerare som åker på det här, säger flygplatschefen Kjell-Åke Westin.

Avia Express har sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån.

– När man hyr in personal fast man har sagt upp folk för att man har arbetsbrist menar vi är både orimligt och omoraliskt, säger Gunnar Mandahl.

Blir det ingen lösning tas SPF:s samtliga 2 000 medlemmar ut i strejk på onsdag.

TT

Fakta: Fack och arbetsgivare

Svensk Pilotförening (SPF):

Fristående facklig centralorganisation för alla civila yrkespiloter.Har cirka 1 900 medlemmar och kollektivavtal med ungefär 25 flygföretag.SPF är medlem i International Federation of Air Line PilotsAssociation, IFALPA, och i European Cockpit Association, ECA.

Flygarbetsgivarna (Flyga):

Har runt 100 medlemsföretag med cirka 13 000 anställda.Anslutna är flygbolag, flygplatsbolag, flygfraktföretag, hanteringsföretag, flygskolor, verkstäder och cateringföretag.Förbundet tecknar, eller biträder vid tecknandet, 40 kollektivavtal varav 29 är företagsavtal.

Källor: Svensk Pilotförening, Flygarbetsgivarna (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".