Kommuner kan inte köpa mark av försvaret

Skärgårdskommunerna har inte råd att köpa mark när försvaret ska banta och sälja ut stora områden i Stockholms skärgård. Det säger kommunalrådet i Värmdö kommun, Lars Bryntesson

Försvarets utförsäljning kan leda till att boende som arrenderar av försvaret tvingas flytta och att områden inte längre blir tillgängliga för allmänheten.

Lars Bryntesson  tycker att det är bekymmersamt. Han anser att hänsyn borde tas till det allmännyttiga intresset och då skulle kommunerna kunna ta över mark.

Men eftersom försvarsmakten enligt gällande regler måste sälja sina områden till marknadsmässiga priser, det vill säga högstbjudande, så har kommunerna inte råd att köpa, enligt Bryntesson.

- Att vara med i något allmänt priskrig på marknaden har varken vår kommun eller andra kommuner förutsättningar att göra säger Lars Bryntesson till Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".