Mobila miljöstationer för farligt avfall

Försöket med så kallade mobila miljöstationer i Stockholm kommer att permanentas. Stockholmarna ska några gånger om året kunna kasta farligt avfall i en miljölastbil som står uppställd i kvarteret.

Den mobila miljöstationen ska parkera på ungefär 100 ställen i Stockholm i ungefär 45 minuter, 3-4 gånger om året. När och var får man reda på via annonser i tidningar och på Internet.

Stationen har också med sig en kemist som det går att ställa frågor till.

Det som ska kastas är sådant som annars ska lämnas vid en av de fyra stora återvinningscentralerna, alltså glödlampor, lysrör, batterier, gammal målarfärg, rengöringsmedel mm.

De mobila miljöstationerna har funnits på försök sen ett år tillbaka på söder, i Vasastan och i Sköndal, och sen i höstas i hela innerstan. Närmare 30 000 ton farligt avfall har samlats in.

- Hittills har försöket varit mycket uppskattat, säger Lovisa Wassbeck på renhållningsförvaltningen till Radio Stockholm.

Nu ska även hela ytterstaden vara med. Totalt blir det på ett hundratal stoppställen.

Liksom glassbilen blir det på kvällar som den mobila miljöbilen dyker upp, men någon glad trudelutt är inte inplanerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista