Andelen rika ökar i alla partier.
Stockholms län

Fler rika på valbar plats

Andelen höginkomsttagare som kandiderar till kommunvalen i Stockholms län i höst ökar i alla partier. Det visar en genomgång som SCB, Statistiska Centralbyrån, gjort för Sveriges Radios räkning.

Bland kandidaterna för vänsterpartiet och miljöpartiet, partier som traditionellt säger sig företräda låginkomsttagarnas intressen, är det nu nästan var femte kandidat som tjänar över 400 000.

I förra valet valet var den siffran strax över tio procent, alltså bara lite mer än var tionde.

– Ja, det är förvånande. Det är klart att det är bekymmersamt. Det blir ju ett klassamhälle. Det kan till exempel leda till ett politiskt förakt. Att man inte får nåt förtroende för att någon som tjänar två miljoner om året ska förstå hur nån som tjänar 200 000...ja, det är ju det...att de står för vad de, säger Anna Berg och Gunilla Karlsson i Högdalen i södra Stockholm.

Ja, Anna Berg och hennes arbetskamrat Gunilla Karlsson som jag träffar vid fontänen i Högdalens Centrum tycker helt enkelt inte om politiker som inte lever som de lär.

I den stora genomgång som Statistiska Centralbyrån, SCB gjort för Sveriges Radios räkning framgår tydligt att bland de nominerade kandidaterna till höstens kommunalval i Stockholms län har höginkomstagarna ökat bland alla partier.

Kandidater som tjänar över 400 000 kronor per år är visserligen fortfarande mer än dubbelt så vanliga bland moderater och folkpartister än på listorna från vänsterpartiet och miljöpartiet, men sedan förra valet har andelen högavlönade kandidater ökat markant på alla partiers listor.

Även på de som av tradition vill företräda lågavlönade och svaga i samhället. Småbarnspappan Fredrik Berg är dock inte så orolig ur demokratisk synvinkel, säger han.

– Nä, så länge man är ärlig med förutsättningarna, vad man själv står för och hur man har det, så ser jag ingen demokratisk fara i det. Vi får de politiker vi förtjänar, säger Fredrik Berg, småbarnspappa.

– Det kan ju framstå som dubbelmoral om det är nåt man hymlar med och försöker dölja. Men spelar man med öppna kort ser jag inga problem i det här, säger Fredrik Berg.

Men om väljarnas uppfattning går isär så är en av vänsterpartiets verkliga profiler i Stockholm, landstingsrådet Birgitta Sevefjord mycket bekymrad. Det handlar om väljarnas förtroende, säger hon självkritiskt.

– Ja, det tror jag absolut. Särskilt bland de människor som också vi i vänsterpartiet ser som dem vi arbetar för för att de ska få det bättre, säger landstingsrådet Birgitta Sevefjord (V).

– Det finns ju en risk att man uppfattar oss som några som inte längre representerar de här gruppernas intressen, säger landstingsrådet Birgitta Sevefjord (V).

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".