Häktena allt mer överbelagda

Bristen på platser i häktena - bland annat vid Kronobergshäktet i Stockholm - är nu så stor att det händer att polisen tvingats släppa efterlysta personer.

Länspolismästare Carin Götblad säger till Svenska Dagbladet att polisen har släppt efterlysta människor som ska tas i förvar eftersom det finns beslut på att avvisa dem, men det har inte gått att placera dem.

Hon säger också att polisen undviker att gripa berusade personer, eftersom de vet att de kan få ägna mycket lång tid åt att hitta plats.

I januari var 331 häktade intagna på Kronobergshäktet - medan det egentligen bara fanns plats för 316 personer.

Många celler är dubbelbelagda, andra får tillbringa hela nätter i små bås.

Vid Västbergahäktet används glasburar på en kvadratmeter, som är tänkta bara för någon timmes vistelse medan åklagare fattar beslut om anhållande. Även där har människor fått tillbringa natten.

Platsbristen på häktena har också fått till följd att intagna som hotar personalen inte kan flyttas till en annan avdelning, något som strider mot reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista