Fler äldre på vallistorna

Åldersfördelningen är ojämn bland de som kandiderar till alla kommunval i Stockholms län i höst och kandidaterna blir allt äldre. Jämfört med valet för fyra år sedan finns idag fler pensionärer på samtliga partiers listor, med undantag för miljöpartiet.

– En medveten och än så länge lyckad satsning, säger Helene Sigfridsson, förstanamn på miljöpartiets lista till landstinget.

– Det handlar nog en del om vårt väldigt medvetna arbete med demokrati, och att vi till exempel har begränsningar av mandatperioder. Man måste inte ha varit aktiv i tjugo år för att förtjäna en plats i fullmäktige, utan vi tycker det är precis lika viktigt att vara ung och ha den erfarenheten, säger Helene Sigfridsson (MP).

Det är SCB, Statistiska Centralbyrån, som gjort en genomgång för Sveriges Radios räkning.

Jämfört med valet för fyra år sedan har kandidater i åldern 18-29 år ökat kraftigt på miljöpartiets listor i länet. I genomsnitt har antalet stigit från 10 procent, alltså var tionde, till 16 procent, alltså ungefär var sjätte.

Det är en ökning som partiet är ensamt om, i synnerhet som andelen pensionärer bland miljöpartiets kandidater inte är fler än för fyra år sedan. Helen Sigfridsson, som själv är strax över 30, menar att alla åldrar och erfarenheter har sin plats i Miljöpartiet.

– Det är ju skillnad, tror jag, vad man har för erfarenheter med sig in, och det är då den här mixen är så otroligt viktig. Att man har både låg- och höginkomsttagare, unga, medelålders och gamla. Då är det bara bra att ha en blandning, säger Helene Sigfridsson (MP).

I Vänsterpartiet ser det annorlunda ut. Där är de unga kandidaterna visserligen något fler än vid förra valet, men andelen pensionärerna har ökat desto mer.

– Det här är ett växande bekymmer, som vi inte lyckats lösa än, säger vänsterpartiets mångåriga landstingsråd, och nestor Birgitta Sevefjord.

Hon vill ändå peka på värdet av ålder, visdom och erfarenhet i politiken.

– Generationsskiftet har ännu inte ägt rum inom Vänsterpartiet. Vi är 55+ i väldigt stor utsträckning, själv är jag 65 fyllda. Men jag har ett långt yrkesliv bakom mej, jag var 55 år fyllda innan jag gick in i politiken, säger Birgitta Sevefjord (V).

– Så att jag tror det oerhört viktigt att man har sin bas i en yrkeskarriär, inte i en politisk karriär, säger landstingsrådet Birgitta Sevefjord (V).

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".