Kortare rehabilitering för stressjuka i länet

Långtidssjukskrivna med stressyndrom i Stockholms län riskerar att förlora möjligheten till rehabilitering som är längre än tre månader. Orsaken är ett beslut hos försäkringskassorna i mellansverige.

Försäkringskassorna i mellersta Sverige har beslutat sig för att inte förlänga eller teckna nya rehabiliteringsavtal längre än tre månader för personer som är sjukskrivna på grund av stress, det rapporterar Vetenskapsradions Kropp&Själ i P1.

Beslutet är fattat gemensamt av försäkringskassorna i Stockholm, Södermanland, Gotland, Värmland, Uppsala, Dalarna, Gävleborg, Östergötland, och Örebro.

Det här kan få allvarliga konsekvenser för de sjukskrivna - studier på Karolinska Institutets stressmottagning i Solna har visat att det för 80 procent av patienterna krävs mer omfattande insatser än ett tremånadersprogram för att uppnå resultat.

Enligt forskning på institutet har en stor del av stresspatienterna allvarliga störningar i funktioner som sömn, minne och koordination.

-Det finns idag vetenskapliga bevis för att såna här allvarliga problem går att åtgärda med rätt behandling och rehabilitering, men inte på de tre månader som Försäkringskassan har tänkt sig att stödja. Kassans beslut är inte baserat på aktuell forskning på området, säger Aleksander Perski, en av de ledande stressforskarna bakom Stressmottagningen, till Kropp&Själ.

Enligt Försäkringskassan har man tydliga signaler från regering och riksdag om att korta sjukskrivningstiderna. Rehabiliteringspenning kan dessutom bara godkännas i ett år, sedan ska som regel annan ersättningsform som sjukersättning (fd förtidspension) träda in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".