Åtal

Polis pantade stulna smycken

En 43-årig polis från Nacka åtalas idag för häleri sedan hon pantsatt sin grannes stulna smycken. Polisens godsspanare hittade de stöldanmälda smyckena vid en av sina rutinkontroller med pantbanken.

Grannen och poliskvinnan bodde i samma uppgång och brukade vattna varandras blommor. De hade tidvis tillgång till varandras lägenheter. Något inbrott hade inte anmälts av grannen.

– Jag har inte kunnat visa att det rör sig om en stöld, men den åtalade har en egendomlig förklaring till det inträffade, säger vice chefsåklagare Kay Engfeldt till TT.

Polisens son påstås ha hittat smyckena i soprummet i huset där familjerna bor och rapporterat det till polisen, i det här fallet till sin egen mamma. Hon medger att hon senare pantsatt smyckena, men uppger att hon trodde att de var hennes egna eller barnens.

Smyckenas belåningsvärde var närmare 9 000 kronor, men det verkliga inköpsvärdet mycket högre, enligt åklagaren. Det handlar om en guldklocka och flera guldsmycken.

Det är oklart om poliskvinnan kommer att avskedas på grund av brottet, eftersom polisens ansvarsnämnd ännu inte yttrat sig i ärendet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".