Ansvarsutredning om Moderna museet klar

Samtliga inblandade i bygget av nya Moderna Museet kan på ett eller annat sätt anses som ansvariga till den mögelskandal som till dags dato kostat 334 miljoner kronor. Det framkom idag när Statens fastighetsverks utredning om byggskandalen på Skeppsholmen presenterades.

Problemen med Moderna museet och Arkitekturmuseet upptäcktes bara tre år efter att den nya byggnaden på Skeppsholmen i Stockholm tagits i bruk. De anställda blev sjuka av den dåliga luften.

Idag är byggnaden sanerad och ombyggd, för ca 334 miljoner kornor. Konsulter har utrett ansvarsfrågan och Statens fastighetsverk, entreprenören NCC och projektörerna pekas alla ut som ansvariga.

Statens Fastighetsverk som byggherre avbeställde bland annat vissa fogtätningar som gjorde att dålig luft kom in i lokalerna,

Den dåliga luften kom bland annat från underjordiska utrymmen som saknade ventilation, ett ansvar som tills stor del faller på den konsultgrupp som projekterade bygget.

Entreprenören NCC som med hjälp av underentreprenörer stod för själva byggandet ges ansvaret för att dålig luft kom in i lokalerna genom otätade borrhål, men också för vissa skadliga ämnen i luften som kom från golv och mattlim.

Problemen i Museibyggnaden upptäcktes efter att garantitiden på 2 år gått ut och entreprenören går därmed fri. Men Statens fastighetsverk för fortfarande förhandlingar med NCC och rapporten ska användas som underlag.

Statens fastighetsverk kommer i framtiden att kräva 5 års garanti på större byggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista